Legile Văii Jiului

Se pare că în Valea Jiului funcționează alte legi decât în restul țării. Și nu mă refer doar la cele ale justiției ci chiar la cele ale bunului simț. Atunci când aceste derapaje lovesc în natura României, așa cum o fac de mulți ani, se cuvine să le acordăm maximă atenție fiindcă ceea ce a fost sălbatic odată distrus, nu se mai reface sau se reface cu costuri enorme.

Valea Jiului astăzi

Valea Jiului astăzi

Să luăm de pildă cel mai mare râu de munte de la noi, Jiu. Distrugerea sa a început în 2004, în urma unul studiu imbecil care preciza că scăderea debitului apei ar fi benefică… peștilor. Timp de 13 ani, loviturile primite de tumultuosul râu au fost orchestrate inclusiv cei care trebuiau să protejeze mediul, precum șeful APM Hunedoara, Viorica Georgeta Barabaș și șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Toma Petcu. Trebuie precizat că Jiul curge prin Parcul Național Defileul Jiului și prin Sit Natura 2000. S-au opus distrugerilor doar câteva ONG-uri și câteva persoane care, în nume propriu, au acționat în judecată chiar statul. După lupte lungi, chiar în această iarnă, când parte din lucrări se apropie de finalizare, Curtea de Apel București a dat o decizie definitivă: anularea autorizațiilor de construcție (ilegale dealtminteri) emise de Consiliile Județene Hunedoara și Gorj. Surpriză însă, Hidroelectrica ignoră decizia și continuă lucrările bazându-se probabil și pe noul plan de management (neaprobat) al Parcului care, stupefiant, plasează șantierele în zone de dezvoltare durabilă. După părerea Administrației Parcului, Jiul curge așadar doar prin cele câteva sute de metri în care se fac lucrări. La protestul ONG-urilor, APM-urile au trimis planul spre reexaminare înapoi la Administrație care acum are ocazia să dovedească dacă se ocupă de protecție sau de pupături în dos. A, nu trebuie uitate declarațiile senatorului de Gorj, Scarlat Iriza care îndeamnă la nerespectarea deciziei Curții de Apel București. Domnia sa, vădind aplecare către botanică asemenea unui alt senator din vremea lui Caligula, ne spune că furtul a aproape 90% din debitul apei nu are impact de mediu: ”Jiul nu va avea de suferit și flora Jiului”. O fi luat bacalaureatul la aceiași unitate de învățământ cu senatorul roman amintit mai sus…
Un alt caz trist este cel al primarului Vasile Jurcă din Petrila. După ce ONG-ul Bankwatch a atacat ( și câștigat în primă instanță) documentele ilegale eliberate de APM Hunedoara (din nou dna Barabaș) pentru distrugerea râului Taia, domnul primar spune că „nu știe” dacă decizia instanței ar trebui respectată. Asta deoarece microhidrocentrala ar aduce la venitul primăriei 3000 lei pe lună. La o populație de 22692 de locuitori revin 0.13 lei/persoană. Numai bine dacă mai pun ceva bani, destul de mulți, oamenii vor putea plăti energia electrică ”ecologică” taxată în plus de investitori în certificate verzi.

Dan Păvaloiu

 6,772 total views,  1 views today


Posted in Defrisari, Microhidrocentrale, Pescuit, Petitii, Protectia animalelor and tagged , , , , , , , , , , , , with 7 comments.

Comments

 • Calin Dejeu spune:

  Cineva sa-i explice individului care-i primar in Bumbesti-Jiu ca ceea ce face el se numeste complicitate la infractiune:
  http://www.pandurul.ro/articol/bobaru-este-peste-puterea-mea-de-a-intelege_99090.html
  Ce cauta un individ care nu poate sa inteleaga si sa accepte ca legea trebuie respectata in postura de primar? Ce cauta un individ care nu are nicio urma de consideratie fata de natura in postura de primar al unei localitati care are majoritatea suprafetei administrative in arii naturale protejate?
  Afectarea semnificativa a speciilor si habitatelor din situl Natura 2000 este infractiune, iar daca pentru tolerarea lucrarilor pana-n 14 decembrie mai poate inventa scuze, pentru ca nu a trimis in 15 decembrie politia locala sa opreasca lucrarile nu mai are nicio scuza. Iar gainariile cu bani pe care le debiteaza nu constituie argumente pentru incalcarea Directivei Habitate. Pentru ca, asa cum a aratat Curtea Europeana de Justitie, protectia naturii reprezinta un interes public mult deasupra economiei financiare.

 • SciFi spune:

  Era de asteptat sa ii doara-n cur de lege!Sunt sigur ca lucrarile vor continua si nu numai,chiar vor fi pornite turbinele fara sa le pese de hotaririle judecatoresti!

 • neagu victor serban spune:

  Asta se intampla cand oamenii nu sunt pusi in functie pe criterii de competenta!

 • Ionel spune:

  Nu trebuie să abandonăm lupta cu incultura și cu cei care au făcut cei șapte ani de acasă la ”Fără frecvență”. Să-i facem să înțeleagă că nu este suficient să ai ceafa groasă și pumnul tare! Mai presus de forța pumnului, copita măgarului sau țeasta bourului sunt respectate argumentele civilizației; le place sau nu, trăim într-o Europă a civilizației iar România se îndreaptă neabătut și fără cale de întoarcere spre ea, Europa.

 • Hitler spune:

  Si cine exact ar trebui sa ii puna in functie pe criterii de competenta? Prietenii sau partenerii lor de faradelegi?
  Domnul primar este vinovat, bineinteles, dar vinovatia lui este mai mica decat a celor de deasupra lor. Trebuie observata si partea asta. Pana nu lovim tare in principalii responsabili, cum ar fi politicul reprezentat in prezent de oameni ca Dragnea si Tariceanu, or sa se tot puiasca oameni ca dl. primar pana cand ne vor sufoca cu adevarat.

 • garbaci spune:

  un taran intors dupa multi ani de munca pe meleaguri straine se intoarce acasa,ajuns in gospodaria lui lasata in paragina si napadita de buruieni,isi trage pe ceafa palaria veche decolorata de ploi si vant si iese la marginea ogorului napadit de buruieni.isi incrucisseaza mainile-n piept privi indelung la pamant si zise catre balarii cu glas domol,,hai palamida,hai costrei,duceti-va de-aici sa-mi cultiv pamantul acum ca m-am intors acasa”Palamida,costreiul si celelalte surate nimic.Mohorat taranul se intoarse in batatura,asteptand sa se faca o minune pana a doaua zi,Dimineata urmatoare ajunse calcand apasat pana la ogorul sau,balariile nu plecasera,se ruga din nou tanguit de ele:,,hai balariilor,fiti intelegatoare,e pamantul meu si vreau sa-l muncesc,sa cultiv de-ale gurii pentru familia mea,plecati de-aici”dar balariile pareau ca nici nu aud tanguirea taranului.Cat a lipsit taranul ele au crescut mari,grase si lucioase pe terenul lasat nearat,nediscuit si cultivat de taran si chiar n-aveau de gand sa plece din pamantul pe care-l luasera in stapanire in lipsa taranului.Intr-un sfarsit taranul se dadu batut si pleca spre casa cu capul in pamant si umerii lasati.A treia zi razele soarelui mijira deasupra ogorului infestat de buruieni,la marginea ogorului bolnav statea semet taranul cu coasa in brate:,,no hai ca am vorbit destul cu voi si am treaba”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram