Un râu condamnat la moarte de Ministerul Mediului

Am scris nu demult pe acest blog despre faptul că la conducerea Ministerului Mediului s-au perindat, de foarte multă vreme, doar miniștri cărora natura le este cel puțin indiferenta. De fiecare dată în fruntea acestui minister numirea este strict politică. Strict anecdotic de data asta, aflați că Rovana Plumb, absolventă de Institut Politehnic – secția Utilaje și Ingineria Proceselor Chimice – este tocmai potrivită pentru a conduce Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii și mai nou cel al Fondurilor Europene. Ca să înțelegeți cât iubesc natura aleșii noștri am ales un caz mai recent.
Toma Petcu a fost directorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Pentru că o imagine valorează uneori cât 1000 de cuvinte, poftim:

Toma Petcu, Ministru Energiei,Ministerului Mediului

Toma Petcu, Ministrul Energiei

Pe care mediu l-a și protejat cu încrâncenare mai ales în cazul dramatic al Defileului Jiului. Declarat Parc Național și Sit Natura 2000 se părea că Jiul va scăpa de măcel. Surpriză, tocmai Directorul Toma Petcu – de la ANPM- semnează un document uzând de date falsificate grosolan în care scrie că impactul de mediu oricum a avut loc deja ( deși impactul major va avea loc de abia în faza finală când Jiul va fi secat) și folosind premize voit eronate eludează hotărârea Curții Europene de Justiție. Și cu asta, gata! Părea că dl Petcu și-a terminat lucrarea. Dealtminteri domnia sa a plecat de la ANPM și ne fericește de pe poziția de Ministru al Energiei. Din presă aflăm că, pentru a desăvârși pesemne lucrarea, l-a trimis expres joi pe Secretarul de Stat Andrei Maioreanu la Gorj pentru a verifica dacă lucrările de distrugere a râului se desfășoară în grafic. Dorește ca pe 1 septembrie să pornească prima treaptă la una din microhidrocentralele ce vor răpi apa.
Așadar ceea ce până acum a fost cel mai mare râu de munte încă nezăgăzuit va deveni amintire pentru noi. Ce se va întâmpla cu flora și fauna ne poate spune dl Toma Petcu, fost director ANPM. Ce vor spune de pildă turiștii străini sau generațiile viitoare când vor călători pe lângă o uriașă albie secată nu interesează pe nimeni. Sau cel puțin nu pe cine ar trebui…

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

Lucrari microhidrocentrale Defileul Jiului

 14,245 total views,  23 views today


Posted in Microhidrocentrale and tagged , , , with 6 comments.

Comments

 • Calin Dejeu spune:

  Si distrugerea incepe 3 kilometri mai sus, unde tovarasii de la Apele Romane betoneaza Jiul de Est:
  http://www.romaniacurata.ro/campanie-de-exterminare-a-jiului-superior/
  Si nu vor sa opreasca macelul nici macar la Bumbesti, ci vor sa distruga Jiul pana Vadeni.
  Iar primarul din Bumbesti, care ar trebui “sa se lege cu lanturi de copaci”, ca sa apere Jiul, este primul care insista ca Jiul sa fie distrus chiar si aval de defileu!
  obiectivgorj.ro/cele-patru-microhidrocentrale-din-defileul-jiului-au-fost-abandonate/

 • Adibo spune:

  Te crucești de cât pot să nu-i ducă capul! Aproape au distrus toate râurile de munte. Cică-s creștini!

 • Ovidiu spune:

  Plus ca pe acest rau, in zona defileului a luat nastere ptr prima data raftingul in romania. Am adus sute de turisti prin intermediul sportului in aceasta zona. Cand proiectul o sa fie gata, o sa inventam un nou sport: cu barca pe pietre, sau varianta extrema, cu barca prin tunel. Pacat de tara asta ca e populata!

 • Cristian spune:

  Este incredibil – o tara minunata condusa de derbedei politici,incompetenti,farisei si misei. Au început prin a distruge industria,iar acum au trecut la bunul cel mai de pret-natura.

 • ionel spune:

  Nişte oameni de nimic, care vor ca tinerii să moştenească o ţară goală, uscată şi tristă, cu ape fără peşti, cu păduri fără copaci, cu cer fără păsări, cu lacuri de cianuri şi cine mai ştie ce nenorociri! Vai vouă, uscături fără Domnezeu, farisei marxisto-leninişti îmbrăcaţi în piei de oaie!
  Vi se pare oare că veţi moşteni voi Pământul?
  Se poate, dar acolo unde odihnă şi picătură de apă nu e – în adâncul cel veşnic al Gheenei!
  Apa aţi otrăvit, aceea veţi bea!
  Peşte aţi ucis, asta veţi mânca!

 • Calin Dejeu spune:

  http://www.romaniacurata.ro/10-ani-de-lucrari-ilegale-in-defileul-jiului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram