O mică cronică a unei morți anunțate

La începutul verii anului trecut am dezvăluit opiniei publice cazul caprei negre braconate în Munții Rodnei. Cu această ocazie am primit de la cititori o mulțime de sesizări legate de alte infracțiuni săvârșite în zona de est a județului Maramureș, având ca nucleu localitățile Borșa, Vișeul de Sus și Vișeul de Jos. Cazuri mai răsunătoare au apărut și în presă, mai cu seamă legate de furtul de lemne. Celebru este cel în care patru polițiști au scăpat cu greu de linșaj în iulie 2016. Altercațiile fizice între polițiști și infractori fac parte din cotidian în zonă.
Dealtminteri într-un clasament al infracționalității cu violență, Borșa se situează pe locul doi după Craiova cu mențiunea că, raportat la numărul de locuitori, ocupă prima poziție. Mai toată lumea cunoaște situația și cu atât mai mult Prefectura, parlamentarii de Maramureș sau Inspectoratul de Poliție. Până și justiția pare să se teamă de infractori, dovadă sentințele blânde pronunțate.


Cu toate acestea nu știu ca cineva să fi propus luarea vreunei măsuri excepționale în zonă deși era clar că până la urmă se va ajunge mai departe. Să nu vrei să vezi și tot era sigur că autoritatea statului va pierde bătălia. Uciderea șefului de post din Vișeul de Jos, agentul Gheorghe Nistor omorât chiar în sediul poliției, vine ca un rezultat firesc al nepăsării autorităților. Importă mai puțin că asasinii acestuia au fost prinși. Iluzorie consolare pentru soția și copii celui ucis la datorie…
Poate că moartea polițistului va ridica totuși niște semne de întrebare pentru autorități. Situațiile speciale reclamă măsuri speciale. Pe care doar Parlamentul sau Guvernul le pot lua. Noi, societatea civilă, putem doar pune presiune pe Statul Român să facă tot ceea ce este necesar pentru ca cetătenii săi să se simtă în siguranță. Și mai putem face ceva, la fel de important. Să arătăm unor oameni care își riscă uneori viața pentru a apăra legea și ordinea că-i prețuim și sprijinim. Sunt mai mulți în Poliția Română decât se crede…

Dan Păvăloiu

 39,099 total views,  32 views today


Posted in Defrisari and tagged , , , , with 6 comments.

Comments

 • ovidiu spune:

  Nu vom înceta cu presiunea asupra autoriăților până nu își vor face datoria împotriva mafioților care distrug țara asta pentru a se îmbogăți! Iar Dan Păvăloiu este unul din ”generalii” noștri!

 • Calin Dejeu spune:

  Daca statul roman nu ar fi un melanj toxic intre “avion deturnat” si gluma proasta, demult in zone precum Muntii Maramuresului, versantul nordic al Muntilor Rodnei sau zona de macel din Apuseni ar fi fost declarata stare de alerta sau stare de urgenta. Acolo este nevoie ca armata sa pazeasca drumurile si niciun camion cu lemne sa nu treaca, fara exceptie. Dar, atata vreme cat tara este condusa de o retea interlopa transpartinica, macelul padurilor si raurilor va continua pana la dezastru total (care nu este deloc departe, avand deja la activ 27 de ani de macel care se amplifica exponential).

 • preda buzescu spune:

  La stiri s-a spus ca era vorba de 2 drogati, nimic legat de mafia lemnului. Asta inseamna ca vor sa ascunda adevarata dimenisune a criminalitatii din acest domeniu.

 • Petru spune:

  Intr-un stat mafiot care nu poate sau nu vrea sa-si apere cetatenii, cetatenii isi pot aroga dreptul de a se organiza pentru a se proteja si a-si face singuri dreptate. Sa traiesti in saracie e una si alta este sa nu poti sa treci strada sau sa-ti trimiti copiii la scoala. Pana la urma nu suntem o turma de mii de antilope Gnu risipita de 1-2 lei. Suntem oameni, multi oameni, nu prada câtorva ordinari. Ma gandesc la Vestul salbatic…Si acolo infractorii erau tinuti in afara societatii…Comunitatea platea un Serif, iar la nevoie se aparau cu totii impotriva raufacatorilor. Daca am ajuns ca in Vestul salbatic, asta e!

 • Ioana spune:

  Cand ajungi, tu ca stat, sa fii sfidat in asemenea mod, ai la indemana decretarea starii de urgenta in zona si trimiterea armatei cu pusca in mana. In trei luni ar trebui sa fie “curatata” zona. Si pana aici!
  Lucrurile sunt simple, daca nu se doreste complicarea lor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram