„La noi sunt codri verzi de brad”… Povești!

După 1989 populația României a fost martor mut la cel mai mare act de inconștiență de care au dat dovada guvernanții unei țări europene în epoca modernă și anume tăierea irațională a pădurilor. Unde pe vremea lui Ceaușescu domnea umbra groasă a codrilor ce adăposteau #animale sălbatice din belșug, susurau pâraie limpezi pline de pești acum se întind dealuri și munți golași, împânziți de cioate hidoase și brăzdate de albii seci. Puținele animale rămase cu greu mai găsesc adăpost și refugiu în calea unei omeniri tot mai lacome și natângi…

Desigur, măcelul a început unde am avut #pădure mai multă, în Bucovina. Apoi au căzut codrii din Secuime și odată deschisă calea a urmat firesc, cu foarte rare excepții, mutilarea întregului fond forestier al țării. Astăzi, când deja nu mai avem belșug de masă lemnoasă pe picioare, cioclii naturii din Romănia au pus ochii pe Parcurile Naționale. De pildă județul Caraș Severin are cea mai mare suprafață de fond #forestier proprietate publica (a statului). Cu toate acestea, cel ce vizitează zone precum Semenic, Văliug sau Anina rămâne mut în fața defrișărilor masive. Versanți dezgoliți total își etalează hidoșenia în Șucu-Olteana, Prislop, Toplița, Comarnic sau Crivina și nu oriunde ci chiar în zonele protejate.

De obicei oamenii tind să atribuie vina celor care mânuie #drujba, toporul sau țapina.  Nimic mai greșit, ca și cum ai pune vina pentru traficul de droguri pe culegătorii de coca. Adevăratul pericol vine de la mănuitorii de pixuri, în general oameni plătiți de #stat, adică de noi, pentru a exploata rațional resursele fundamentale ale țării.

În ceea ce privește circuitele de influență în Caraș Severin există, să-i spunem așa, o poveste. Poveste care dealtminteri există peste tot în țară unde se exploatează ilegal. Conform zicalei populare care spune că peștele de la cap se împute avem un Ministru al Mediului „bine” sfătuit de secretarii de stat Erika Stanciu și până nu de mult de un mare ecologist, fost ONGist, om de cuvânt Viorel Lascu. Foști activiști de mediu, cei doi și-au schimbat blana și au trecut (oare ce motive o fi avut) în tabăra adversă. Fac o paranteză ca să sustin ca Ministerul Mediului are ca prima atribuție protejarea cu orice preț, chiar în exces, a mediului. Nu știu cum se face dar am avut la Mediu tot indivizi care au urât natura, începând cu #Borbely și terminând cu un nume de foarte tristă aducere aminte, Rovana Plumb. Dar să revin. Cei doi secretari de stat, colaborând fructos cu fostul director #Romsilva Adam Crăciunescu și cu șeful Ariilor #Protejate (sic, subordonate Romsilva) Dragoș-Emilian Mihai au zădărnicit constant elaborarea și aprobarea planului de management al Parcului Național Cheile Nerei- Beușnița în scopul reducerii suprafețelor de protecție integrală. Circula o legendă că situația ar sta la fel în cazul Parcului Național Semenic- Cheile Carașului. Între timp ea s-a adeverit, Agent #Green semnalând tăieri masive în  zona Cheilor…

La nivel județean povestea continuă cu o colaborare fructuoasă între conducerea Rnp și doi oameni de afaceri Gheorghe Colcear (zis Oșanu) și Mihai Onescu, amândoi membrii în conducerea Asociației Forestierilor din România. Oamenii răi susțin că cei doi exploatează peste 90% din masa lemnoasă din zona Oțelul Roșu și Rusca Montană. Același grup de interese nu agreează de pildă includerea pădurii Bârzăvița în Parcul Semenic – Cheile Carașului pentru că ar pierde circa 2000 de hectare de #lemn de cea mai bună calitate. Vă las pe voi să ghiciți (din prima) către ce firmă (Austriacă) se comercializează lemnul…

A apărut de vreun an un organism nou, plătit evident tot din banii noștri, #Garda #Forestieră. Un fel de frecție la picior de lemn, deocamdată. În Caraș Severin acest organism este coordonat de Romel Buzescu și se spune ca inspectorii Gărzii mai degrabă consiliază agenții economici cum să eludeze legea. Dealtminteri în rapoartele făcute cu prilejul controalelor, marii tăietori de lemne se dovedesc țăranii care fură … lemne de foc. În bună tradiție românească zice-se că după terminarea unui control inspectorii pleacă după masa de protocol cu plinurile făcute. Deținând Dl Romel Buzescu o casă la Berzasca și două cabane pe malul Dunării, are desigur nevoie de lemne de foc. Transportul se face cu autospeciala lui Gheorghe Marișescu, fratele subalternului Ilie Marișescu. Pajiștile primăriilor din zonă sunt întreținute de firma SC AV Ovidan Forest SRL aparținând lui Curpaș Ovidiu, prietenul fiicei șefului Gărzii. Coincidență, verificarea lucrărilor pe aceste pajiști este făcută de? Ghici ciupercă? Garda Forestieră!

Ei, sunt convins și cred că domniile voastre la fel, că toate cele de mai sus nu sunt decăt născociri ale unor oameni răi sau chiar legende. Cum să crezi că intr-o țară europeană, în 2016 e posibil așa ceva? Cum scriam mai sus situația este aproape identică  peste tot în România. Și dacă vrem (și vrem!) să mai avem păduri măcar în ariile protejate atunci Administrația Națională a Ariilor Protejate trebuie scoasă urgent din subordinea #RNP. Nu poți să protejezi, să administrezi și să exploatezi în același timp! Această Administrație trebuie nu doar să lupte pentru fiecare copac tăiat, ci să facă din ceea ce acum e legal, ilegal. Asta este menirea ei în toate țările civilizate și oricare alta este falsă și neavenită.

Dan Păvăloiu

 8,872 total views,  26 views today


Posted in Defrisari and tagged , , , , , , , , with 5 comments.

Comments

 • alfy spune:

  e o lupta grea d-le Pavaloiu…lupta trebuie sa se duca in sferele puterii si in legislativ.
  in trecut,legiuitorul turc trebuia sa stie tot ce misca in tara si peste tot trebuia sa verifice pana si cat zahar pune negustorul in baclava…
  cine sa faca cate si ce trebuie la noi? lumea e dezinteresata,plecata etc au rams lupii..poate or sa se manance intre ei.
  cu stima

 • Fisherking spune:

  Dane, suntem intr-o tara europeana din punct de vedere geografic. In rest, noi constituim periferia insalubra a continentului, din punctul de vedere al celor care conduc rahatul asta de asa-zisa uniune. Suntem utili pt ca le cedam resurse in schimbul unor peschesuri ieftine pe care le primesc “manuitorii de pixuri” si pentru ca le consumam rebuturile, disperati dupa un consum pe care nu prea mai avem cu ce sa il sustinem. Nu vreau sa amintesc cati ardeleni “cinstiti” conduc firme care taie ilegal, dar considera ca “muncesc” onest. Sigur, noi astia care mai avem o oarecare forma de ratiune intre urechi, care realizeaza ce inseamna tot jaful asta pentru tara in care ar trebui sa ne creasca nepotii, ar trebui sa ne implicam. Dar as spune ca gargara pe facebook si in general, orice forma de atitudine manifestata online e doar de natura sa produca emotii punctuale. In regula, ne implicam, dar cum? Sunt sigur ca asta se intreaba cei mai multi dintre noi. Hai sa incercam un plan, o strategie, ceva care sa includa actiuni concrete din partea fiecaruia care vrea cu adevarat sa se implice. Hai sa vedem pe bune ce ar trebui facut la modul real. Ne-am dezvatat deja sa fim solidari unii cu ceilalti, sa ne ajutam, sa facem lucruri impreuna, suntem deja atat de egoisti si lipsiti de atentie incat sincer ma mir ca tara asta nu a fost inca pulverizata complet. Cumva asta trebuie sa recastigam, dar in lipsa unui plan de actiune concret vom ramane la a ne manifesta frustrarile in mediul online. Ti-as sugera sa construiesti un forum si sa stabilesti niste teme clare de discutie, care sa stimuleze oamenii sa emita idei care privesc exact ce trebuie facut. Si sunt convins ca ai deja in cap o osatura pentru un astfel de efort. Si de la tine trebuie sa plece tot acest demers, pentru ca ai autoritatea necesara si o imagine incontestabila. Repet, degeaba constatam si cerem implicare, daca nu spunem oamenilor in ce consta aceasta implicare.
  O seara frumoasa!

 • Calin Dejeu spune:

  Noi nu mai suntem in lumea a treia, nici macar in lumea a patra (ce-o fi insemnand ea, este mai putin clar). Pentru ca nicaieri in lume nu se mai intampla ca parcurile nationale, nu unul, ci in serie, sa fie distruse cu contributia activa, decisiva, pe fata, a autoritatilor guvernamentale. Mai cad parcurile prada razboaielor civile, de exemplu. Mai sunt mutilate, dar intotdeauna de cauze in afara controlului guvernamental. La noi nu ca nu este cine sa opreasca masacrul, nu este nici macar cine sa scrie despre atatea grozavii. Cel mai grav si ireversibil atac, cel asupra Defileului Jiului, din partea monstrului comunistogen Hidroelectrica, este mult prea putin acoperit:
  https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului
  Despre faptul ca acolo, in inima parcului national, s-a facut deja anii trecuti o microhidrocentrala, pe Chitu, nu a scris nimeni nimic.

 • Marius Peter spune:

  După părerea mea, populaţia României nu a fost martor mut la tot ceea ce s-a întâmplat. Populaţia României a ales din patru în patru ani pe cei care au guvernat-o şi care au decis aceste măsuri. Din câte văd, toate organismele sau persoanele pe care le nominalizaţi ca având legătură cu cele pe care le semnalaţi fac parte din sfera administraţiei care după 1990 a fost prin excelenţă politică, adică aleasă de această populaţie despre care vorbiţi.
  Poate ar trebui să luaţi în calcul şi ipoteza în care această populaţia, în inconştienţa sa, fiind evident puternic manipulată de personae sau grupuri cu interese care au proftat de lipsa de educaţie a majorităţii celor care aleg, a dorit şi şi-a asumat aceste efecte.
  După părerea mea, primul pas pe care ar trebui să-l facem, dacă vrem să schimbăm ceva, este acela de a ne găsi nouă înşine o vină, de a ne-o recunoaşte şi de a face ceva pentru a nu mai greşi, în loc de a căuta mereu vina la alţii.
  Cred că vinovaţi de ceea ce se întâmplă cu pădurile şi cu toate cele pe care obiectiv le semnalaţi suntem în primul rând noi, iar abia apoi alţii.
  Până nu vom înţelege asta, ne vom lamenta şi ne vom justifica prin faptul că am găsit altora o vină, fără însă a schimba nimic.

 • Nicolescu Laurentiu spune:

  Paza militara, uz de arma impotriva hotiilor, la picioare si maini sa ramana si ei pe viata ologiti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram