Doar unul din multele cazuri…

La nivel național asaltul drujbelor asupra pădurii nu poate fi oprit nici de schimbările legislative care au înăsprit pedepsele pentru masacrarea fondului forestier.

Furturile de lemn din pădurile României nu reprezintă o noutate, constituidu-se pentru majoritate în banal cotidian;  cei mai mulți se consolează cu ideea că pădurea reprezintă o resursă regenerabilă. Puțini își pun problema că exploatarea ilegală de masă lemnoasă nu afectează doar arborii tăiați și peisajul ci flora și fauna din împrejurimi, suprafețele împădurite reprezentând în același timp habitatul unor specii de plante și animale. Iar dacă respectivele specii se numără printre cele aflate pe cale de dispariție, restrângerea acestui habitat are consecințe ireversibile.

Nu întâmplător, pentru a evita repetarea unor greșeli ce au condus la extincția unor populații întregi de plante și animale, la nivel mondial se manifestă o preocupare deosebită pentru conservarea arealelor populate cu astfel de specii, autoritățile din țările civilizate declarându-le arii protejate și adoptând prevederi stricte privind exploatarea masei lemnoase din respectivele areale.

Din punct de vedere strict formal nici țara noastră nu stă rău la acest capitol declarând un număr mare de arii protejate și adoptând o legislație care limitează destul de clar orice activitate economică în aceste zone. Ba chiar în unele cazuri suntem mai catolici decât papa, incluzând în aceste arii și zone în care se preconiza construirea unor obiective de importanță economică și/sau socială majoră, care au fost stopate deși aveau proiecte aprobate.

Tot acest exces de zel se oprește însă când vine vorba de tăierile ilegale de arbori față de care aceleași autorități responsabile manifestă o indulgență cel puțin nejustificată, pădurile din ariile protejate devenind brusc un fond forestier numai bun de valorificat.
Este și cazul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina din județul Hunedoara, unde tăierile de masă lemnoasă nu par să fie stânjenite de faptul că este una dintre puținele arii care are până în prezent un administrator desemnat cu acte în regulă, respectiv Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina din subordinea RNP ROMSILVA.

Numai că responsabilii regiei naționale (director la acea dată Florian Munteanu) s-au gândit să pună lupul paznic la oi, desemnându-l în funcția de director al parcului pe fostul director al Direcției Silvice Hunedoara, Lucian Stratulat.

Ca în multe alte cazuri avem așadar un șef specializat în exploatare și nicidecum în conservare. Așa se face că în cei 6 ani de când ocupă această funcție, nu a reușit să angajeze suficienți rangeri care să asigure o pază adecvată a celor peste 40.000 de hectare ale parcului. În prezent un ranger are în responsabilitate circa 5.000 de hectare. Mai mult aceștia se plâng că nu li se alocă o cantitate suficientă de combustibil pentru autoturismele din dotare, astfel încât nu au cu ce se deplasa pe suprafețele oricum prea mari pe care trebuie să le păzească. Gurile rele spun că patrularea nu se mai face iar combustibilul economisit îl împart cu directorul Stratulat și cu șeful pazei parcului,  Daniel Popa.

În acest areal se regăsesc, conform Convenției Europene, 2 situri de importanță comunitare; un sit pentru conservarea habitatelor și speciilor de păsări și un sit cu habitate naturale. În ciuda acestui fapt activitatea de exploatare este aproape la fel de intensă ca pe o zonă neprotejată. Mai grav este că în mediul locuitorilor din zonă, toată lumea știe că tăierile se fac tocmai cu acordul lui Lucian Stratulat și al unor șefi de ocoale silvice cu care, normal, a menținut relații strânse de pe vremea când era director al Direcției Silvice.

Cât despre respectarea procedurilor specifice exploatării lemnului din arii protejate  pare că există suficiente pârghii care determină avizarea acestor activități de către Consiliul Tehnico-Științific chiar dacă în unele cazuri retroactiv, astfel că totul pare perfect legal. În aceste condiții, era de așteptat ca ultimul control desfășurat de ROMSILVA în luna septembrie 2016 să nu găsească nimic în neregulă în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cu atât mai mult cu cât controlul acesta a fost  condus de nimeni altul decât Florian Munteanu, adică exact cel care, în urmă cu 7 ani l-a numit în funcție pe actualul șef. Desigur, acestea sunt controale interne; cu timpul va veni o scadență pentru toți cei care au făcut din bani o religie în detrimentul naturii sălbatice din România. Să nu fie doar prea târziu! Dar cu siguranță primul pas trebuie să fie desprinderea (financiară măcar) a Administrațiilor Parcurilor și Rezervațiilor de RNP. Altminteri, greu de crezut că cineva mușcă mâna care îl hrănește…

Video:


Poze:

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Tăieri in Parcul natural Gradistea Muncelului- Cioclovina

Pozitionare GPS care demonstreaza ca furtul este pe teritoriul parcului...

Pozitionare GPS care demonstreaza ca furtul este pe teritoriul parcului…

Pozitionare GPS care demonstreaza ca furtul este pe teritoriul parcului...

Pozitionare GPS care demonstreaza ca furtul este pe teritoriul parcului…

Încercari de a ascunde furtul! Cioate incendiate...

Încercari de a ascunde furtul! Cioate incendiate…

Încercari de a ascunde furtul! Cioate incendiate...

Încercari de a ascunde furtul! Cioate incendiate…

Dan Păvăloiu

 1,749 total views,  4 views today


Posted in Defrisari, Ecologie and tagged , , , , , , , , with no comments yet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram