Cândva pe aici trecea un râu

Pe vremuri a fost în vogă un film și la noi în România. Se numea “Cândva pe aici trecea un râu“. Iată că realitățile crunte ale peisajului montan contemporan ne readuc în minte titlul filmului mai sus amintit. Prietenul meu, activistul de mediu Ovidiu Mihuț a făcut în această toamnă o vizită pe râurile Capra și Buda, ape de munte care pana nu demult au fost ape de legendă pentru cei ce caută să amăgească păstrăvul cu năluci și muște artificiale. Capra, un râu zglobiu, limpede și plin de păstrâv indigen venea din golul alpin și întovărășea vesel panglica Transfăgărășanului. Acum, nu mai puțin de 7 (șapte) microhidrocentrale scurtcircuitează albia minoră. Rezultatul se vede mai jos…

Sub captarea superioară deșert
Sub captarea superioara desert

Un pescar cu musca pe râul Capra înainte ca apa să fie captată în țevi
Un pescar cu musca pe râul Capra înainte ca apa să fie captată
Poză făcută toamna aceasta în luna septembrie 2016. Cred că nu necesită comentariu…
Râul Capra septembrie 2016
Râul Capra sub una din captări
Râul Capra sub una din captări
Râul Buda, apă cu volum mare, tumultuos, cu bulboane adânci. Fond piscicol republican, mândria Făgărașului de sud. Mai jos o poză făcută in 2010, chiar înainte de începerea lucrărilor
Râul Buda 2010
Râul Buda în 2016 toamna sub una din captări, un fir de apă…

Râul Buda sub una din captari 2016

Investitori, Agenții de Protecția Mediului, imbecili care au semnat studii de impact, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, absolut toți neagă dezastrul. Ceea ce se vede mai sus sunt doar două din sutele de ape de munte care au fost sacrificate de dragul unor bani împuțiți mascați în energie verde.

Știu că subiectul a devenit deja banal așa cum sunt tăierile de arbori, braconajul sau hoția de orice fel. Apa, lemnul, piatra, peștii și animalele mor în tăcere… Dar noi de ce tăcem?

Dan Păvăloiu

 4,006 total views,  1 views today

Urmăriţi-mă şi pe:

Posted in Microhidrocentrale and tagged , , , , , , , , , , with 6 comments.

Comments

 • Chircă Valentin spune:

  Oare , toate aceste semnale de alarmă -trase de oameni competenți- ,nu mișcă nici-un suflet de politician ? Nimeni -din cei competenți-nu poate lua,sau măcar propună,vre-o măsură pt. încetarea dezastrului din natură,cel făcut de om ? Să fie în van toată zbaterea acestor oameni inimoși și susținerea noastră,a celor care iubim natura și vrem să lăsăm ceva în urmă ? „ Apa, lemnul, piatra, peștii și animalele mor în tăcere… Dar noi de ce tăcem?”

 • Calin Dejeu spune:

  Absolut toate raurile pe care se fac microhidrocentrale sunt rauri moarte. Mafiotii nu au niciun motiv sa respecte debitul de servitute, din moment ce sunt controlati, teoretic, de complicii lor, dusmanii supremi ai raurilor, angajatii de la Apele Romane. Si oricum, chiar si termenul, “servitute”, parca sugereaza ca un rau ce nu mai are debitul natural, ci doar cel de servitute, este un rau umilit, batjocorit, aproape mort, o imagine dureroasa a naturii ingenunchiate de lacomia si josnicia unor “semeni” de-ai nostri.

 • Cryssy spune:

  Ar fi fain daca ati pune poze mai mari, nu doar de 300 pixeli

 • Eduard spune:

  Francmasoanca de la mediu pentru cine a fost plantata acolo? Pentru noi? Hmm.. cititi si incercati sa nu va cruciti..

  http://www.fortasigratie.ro/realitati-contemporane/societatile-secrete-sistemul-de-minciuna-planetara-solutii.htm

 • George Balaur spune:

  Încetarea distrugerii naturii trebuie să fie una din temele majore ale demonstrațiilor #REZIST, alături de alte teme importante, cum ar fi corupția endemică, nepotismul în administrație, calitatea slabă a învățământului și a serviciilor medicale, ș.a. Felicitări pentru implicare, Dane! Fiind o voce formatoare de opinie, trebuie să te implici și mai mult, în mod public, pentru demascarea mafiei care distruge mediul. Ești deja o voce simbolică în cadrul demonstrațiilor pentru apărarea naturii. Oamenii care iubesc natura te vor urma și vor face zid de piatră în spatele tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

YouTube
YouTube
Instagram