Devenirea ecologică a României (II)

Gunoi la VaduO pasiune nouă a iubitorilor de natură este invazia acesteia cu ajutorul vehiculelor motorizate. Autovehicule 4×4, motociclete şi ATV-uri pot fi întâlnite, mai cu seamă în weekenduri, te miri unde: pe dealuri, prin lanuri de grâu, în vârful munţilor sau în fundul Deltei. Cu o frenezie demnă de o cauză mai bună, amatorii de zgâlţâituri pe coclauri, îşi ambalează caii putere distrugând zilnic hectare de iarbă şi neliniştind animalele. De ajuns să amintesc că un bârlog de urs aflat în calea unor astfel de manifestări repetate va fi rapid părăsit, iar în unele cazuri, progenitura abandonată sau ucisă de mamă. Actuala legislatie permite folosirea drumurilor forestiere doar cu aprobarea Romsilva; de abateri de la drumurile amenajate nici nu poate fi vorba. Totuşi, în bun spirit românesc, absolut nimeni nu pare să sesizeze acest aspect: când ai de tăiat o pădure întreagă (cu beneficii, evident, grase), nu te împiedici de un ciot.
Odată cu maturizarea, amatorii de „ieşit la iarbă verde” îşi schimbă, pe alocuri, comportamentul. Din fericire, se îndepărtează tot mai puţin de drumuri şi de locuri frecventate. Ai uneori senzaţia că haldele de gunoi existente deja în locuri consacrate îi atrage irezistibil. În comun rămâne refuzul de a se depărta de maşină, această sculă (de fapt) care garantează efort fizic minim şi boli cardiovasculare maxime. Dacă în stare juvenilă românul îşi strânge rareori gunoiul, conaţionalii noştrii aflaţi în floarea vârstei au grijă să îl pună în pungi pe care până la urmă, pentru a nu murdări/împuţi susnumita sculă, le lasă tot … în natură. În noaptea imediat următoare câinii vagabonzi sau animalele sălbatice (vulpile sunt mari specialiste dar şi urşii) rup pungile şi împrăştie conţinutul. Mai nou, cel puţin în zona Clujului, autorităţile au instalat în locurile frecventate pubele de gunoi; dacă le-ar şi goli la timp nu ar fi rău…
Un premiu special pentru nesimţire îl merită pescarii amatori. Nu mă pot abţine să nu fac o paranteză: mulţi numesc pescuitul recreativ – banalul pescuit pe care-l practica 80% din bărbaţi – pescuit sportiv! Înseamnă că celebrul Fane Cocoloş, țigan din Bucuresti care ţine din pescuit cu undiţa o familie de vreo opt membrii, este un mare sportiv, comparabil poate chiar cu Hagi. Atât că are vreo 120 de kile şi dacă merge pe jos 50 de metri, gâfâie ca o foca fugărită de urs. Şi până la urmă, în urma confruntării (care în destule cazuri constă în urmărirea dealungul a ore întregi, o bambină agăţată de fir), învingătorul se împăunează cu leşul invinsului, acesta din urmă terminându-şi cariera (sportivă) în ulei încins. Am numit unii pescari nesimţiti pentru că dacă stai să-i asculţi sunt primii care căinează starea apelor noastre, fie că e vorba de râuri sau lacuri. Desigur, grija lor principală este lipsa peştilor dar se referă de destule ori la murdăria din apă şi de pe maluri; asta nu-i împiedică să lase pe locul de pescuit ambalaje de mâncare, bautură sau momeală. Am vazut de prea multe ori „ indignaţi” care atunci când nu se credeau observaţi zvârleau în apă cutiile goale de viermi sau râme, doze de bere sau sticle de vin. Mulţi pescari amatori consideră că folosirea oricărei metode de pescuit – legală sau ilegală – este legitimă, ei fiind victime ale statului sau ale unei legislatii şchioape. Că eu şi incă destui alţii îi dispreţuim, nu înseamnă nimic. În schimb că cei care fac şi aplică legile nu-şi fac datoria, e foarte grav… (va urma)

Dan Păvăloiu

 1,616 total views,  1 views today


Posted in Ecologie, Pescuit and tagged , , , , , , , , , , , with 1 comment.

Pingbacks & Trackbacks

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  YouTube
  YouTube
  Instagram