Pericolul întâlnirii cu animale sălbatice

Urs la hranitorÎn principiu, intrarea omului în contact cu animalele sălbatice nu prezintă pericole pentru că marea majoritate a acestora fug sau se ascund. Totuși, există două specii care pot să pună probleme: ursul și vipera.

În anotimpurile friguroase, intrarea turistului în contact cu ursul se realizează foarte rar pentru că drumurile acestora nu se intersectează. Vara, odată cu începerea sezonului de fructe de pădure, se înmulțesc situațiile în care ne putem întâlni cu Moș Martin. Ceea ce trebuie să știm este că acesta, ca toate viețuitoarele pădurii, fuge de om. Există totusi trei situații în care ursul poate să ne atace, vorbesc desigur de exemplarele mature deoarece cele tinere fug întotdeauna. Cel mai mare pericol îl reprezintă ursoaicele cu pui. Dacă printr-un concurs de împrejurări ajungem între femela și pui avem toate șansele să fim atacati. De asemenea la fel se întâmplă dacă ne trezim brusc la o distanța mică de femela, astfel încât aceasta consideră că nu mai are timp sa-și pună la adapost odraslele.

O altă situație în care ursul atacă este cea în care este rănit. Este cazul în care rareori omul scapă cu viață pentru că dacă ursul vrea să omoare, va omorî. Motivele acestui tip de atac nu cred că trebuie să le lămuresc și din păcate nici remediu nu există; doar vânătoare mai puțină și combătut braconajul cu capcane…

Ultima situație riscantă este cea în care ne trezim brusc în imediata apropiere a unui urs matur, mare. Considerând că am încălcat în mod deliberat distanța de siguranță ursul poate să atace dar de obicei fără a acționa hotărâtor.

       Soluția cea mai eficace pentru a înlătura accidentele este de a evita întâlnirile de aproape. Aceasta se realizează simplu: semnalându-ne permanent prezența în pădure, dialogând dacă suntem mai mulți sau făcând zgomote specific umane dacă suntem singuri. Volumul sunetelor nu trebuie să fie puternic pentru ca ursul are un auz excepțional. Prezența unui câine alături de noi poate fi benefică doar în situația în care nu este agresiv, pentru că un câine curajos care intra pe urs îl va înfuria. Câinele are abilitatea de a se feri dar omul va încasa în locul lui… Dacă totuși întâlnirea s-a produs și animalul dă semne de agresivitate trebuie să răcnim puternic (de obicei asta se întâmpla oricum, de frică). În cazul în care atacul se produce totuși singura soluție care ne rămâne este non combatul, unul cât mai pronunțat, de preferință facem pe leșinatul; ursul nu este un „man eater”, adică nu consumă carne de om – odată încredințat că suntem scoși din luptă ne va lăsa în pace. Nu se recomandă, în niciun caz, riposta fizică. Desigur, mai există cazul urșilor gunoieri. Aceștia au un comportament viciat de mulți factori și în cazul încălcării distanței de fugă pot ataca din multe motive; așa încât stați la distanțe respectabile de ei și nu vă apropiați nici măcar pentru a le oferi hrană.

poza viperaÎn privința viperelor lucrurile stau mai simplu. Sunt rare și sfioase. În plus puține locuri din țară găzduiesc populații mari: Herculane, Lainici, Cazanele Dunării. Munții Măcinului, unde se găsesc destule vipere cu corn sunt rar vizitate de turiști. Cu toate acestea, mai cu seamă vipera comună se poate întâlni peste tot unde există stâncării, dar nu numai. Evitarea mușcăturii de viperă este simplă. În zonele în care știți că există, pășiti cu grijă și cercetați atenți locurile de popas. Vipera nu atacă decât dacă se simte amenințată, adică dacă vom călca pe ea sau chiar lângă ea. În cazul în care am fost mușcați, soluțiile din filme nu funcționează (crestarea locului cu cuțitul, arderea cu fier înroșit, sucția, consumul de alcool). Spălăm locul mușcăturii cu apă și săpun. Aplicarea garoului este discutabilă și se face doar în situații specifice fiind de evitat de către nespecialiști. Obligatoriu se contactează Serviciul Salvamont și se rămâne pe loc pentru că efortul deplasării va grăbi răspândirea venininului. Cea mai mare greșeală care se face este intrarea în panică. Mușcăturile de viperă sunt rareori mortale pentru că reacția ei este defensivă și cantitatea de venin este redusă. În plus un pericol serios pun doar două specii: vipera comună și cea cu corn. Am văzut o persoană intrată în stare de catalepsie din cauza mușcăturii unui biet șarpe de casă. Dealtminteri marea majoritatea oamenilor cataloghează orice șarpe drept viperă deși aceasta e greu de confundat: e scurtă, groasă și coada se termină mai brusc decât la alti șerpi. Totuși cea mai simplă metodă de identificare este pupila de formă verticală. Numai că nu prea are nimeni chef să o privească în ochi de aproape…

Cine dorește să aprofundeze chestiunile legate de vipere poate vizita un material foarte bine documentat la:

Vipere din Romania: Unde le putem vedea și ce trebuie să facem când vedem o viperă ~ Doru Panaitescu

Dan Păvăloiu

#pavaloiu #ursi #vipere #natura

 4,612 total views,  6 views today


Posted in Animale salbatice and tagged , , , , , , with 9 comments.

Pingbacks & Trackbacks

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  YouTube
  YouTube
  Instagram